Den bästa tiden på dagen att bajsa, enligt gastroenterologer

Att lära känna hur kroppen funkar – med sina naturliga rytmer – och hur det hänger ihop med hur vi mår kan verkligen göra skillnad i vardagen. Dina tarmrörelser är inte bara en spegelbild av hur du är på insidan, utan de kan också ge en ledtråd om hur mycket fiber och vatten du får i dig samt om det kanske smyger sig upp någon infektion eller sjukdom (tänk på det som kroppens eget lilla signalsystem).
Morgonen – när tarmarna vaknar
Gastroenterologerna Will Bulsiewicz (baserad i Charleston, South Carolina) och Kenneth Brown (från Plano, Texas) menar att det inte finns någon exakt “bästa” tidpunkt för att tömma tarmen, utan det viktigaste är att du håller dig till en regelbunden rutin varje dag. Bulsiewicz förklarar att kroppens funktioner dansar i takt med solens uppgång och nedgång (precis som naturen själv), medan Brown pekar på att morgonen direkt efter att du vaknat oftast är den bästa stunden.
Morgonen funkar ofta extra bra av tre anledningar. För det första är tjocktarmen på alert mode på morgonen, eftersom den har varit i viloläge under natten och samlat in lite extra avföring. Dessutom är gastrocolic reflexen – den naturliga reaktionen som startar tarmrörelser efter att du ätit och druckit – som starkast just då.
Vad som påverkar tarmrörelserna
Hur tarmarna rör sig påverkas av en mängd faktorer, bland annat vad du äter och hur mycket du rör på dig. Ett högt fiberintag tillsammans med bra vätsketillförsel hjälper till att hålla tarmarna igång (det är verkligen ett plus). Att vara fysiskt aktiv sätter också fart på tarmrörelserna, medan resor kan göra att rutinen faller av spår på grund av stress och förändrade tidszoner.
Stress spelar in direkt genom att påverka kopplingen mellan hjärnan och tarmarna (ja, de är nära sammankopplade). Även sjukdomar och tillstånd som inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), irritabel tarmsyndrom (IBS), celiaki, hypotyreos och diabetes kan förändra både hur ofta och hur bra tarmarna jobbar. Även mediciner, graviditet och åldrande medför variationer i hur tarmhälsan ser ut.
Tips för en stadig tarmrutin
Vill du få en regelbunden tarmrutin? Prova att skapa fasta morgonvanor med ett stabilt sömn- och vakenschema. Att vänja kroppen vid att sätta sig på toaletten efter frukost (och en kopp kaffe om du vill) kan vara en bra idé. Se också till att röra på dig regelbundet, att få i dig omkring 30 gram fiber varje dag samt att dricka ordentligt med vatten.
För att hålla stressen i schack kan det vara skönt att prova avslappningstekniker som meditation eller yoga (de hjälper verkligen till att lugna både kropp och sinne). Om du behöver extra stöd kan magnesiumtillskott övervägas (prata gärna med någon kunnig innan du sätter igång).
Lyssna på kroppens signaler
Oavsett vilken tid på dagen du tycker bäst om, så är det viktigt att vara uppmärksam på de signaler din kropp skickar och inte skjuta upp ett besök på toaletten. Kenneth Brown uttrycker det så här: “Oavsett tiden på dagen är det viktigt att lyssna på kroppens signaler” (ta det som en liten påminnelse om att din kropp vet bäst).
När du hinner sätta dig in i hur olika faktorer påverkar tarmrörelserna och anpassar dina vanor efter det, kan du lättare må bra både i magen och överlag. Att fundera över detta handlar inte bara om att optimera matsmältningen – det är en del av att känna sig bra i vardagen.