Sardiner på burk är en hälsobomb – men experterna varnar för en risk som många missar

Konserverade sardiner har funnits med i skafferiet hos många under lång tid – de är enkla att använda och ger bra näring. Dessa små fiskar är fullproppade med omega-3, något som lockar hälsoentusiaster. Men trots allt gott medför de vissa varningsflaggor. Nya analyser, som publicerades 1 juni 2025, visar att burkarna ibland innehåller höga nivåer av natrium och andra kemikalier man bör se upp med (det här är något att tänka på om man vill hålla sig på den säkra sidan).
Näring och hälsofrågor
Man saltar sardinerna i burken för att både förstärka smaken och få dem att hålla längre. Det innebär att de kan innehålla en rejäl dos salt – ibland mer än vad man rekommenderas inta under en dag. För den som försöker hålla koll på saltintaget kan detta vara lite knepigt, eftersom ett högt natriumintag ofta förknippas med problem som högt blodtryck och andra hjärt-relaterade bekymmer.
Visst, många väljer sardiner i olivolja, något man brukar räkna som ett hälsosamt alternativ. Men själva konserveringsprocessen kan försämra oljans egenskaper – till exempel dess antioxidanter – vilket innebär att den inte nödvändigtvis är lika fördelaktig som färskpressad olivolja. Dessutom kan burken bidra med en högre andel mättade fetter jämfört med vad man skulle få av olivolja direkt från oliverna.
Kemikalierna i burken (och vad de kan innebära)
En annan sak att ha koll på med konserverade sardiner är att burkarna ofta är belagda med Bisfenol A (BPA). BPA är en kemikalie som kan läcka ut i maten, speciellt om burken lagras länge eller utsätts för höga temperaturer (sådana situationer kan göra att BPA tränger in i maten, vilket oroar många eftersom ämnet kan störa hormonbalansen och påverka hjärtat). För att skydda konsumenterna har Frankrike förbjudit BPA i alla livsmedelsbehållare sedan 2015.
Tips för trygg konsumtion
För att hålla riskerna nere är det smart att läsa etiketten noga. Välj märken som med garanti erbjuder BPA-fria burkar – märket Arroyabe är ett exempel på ett företag som slagit över BPA helt i sina förpackningar. Det är dock bra att vara medveten om att många andra märken fortfarande använder den här kemikalien, så det lönar sig verkligen att dubbelkolla vad du köper.
Det kan dessutom vara klokt att inte göra konserverade sardiner till en daglig vana. Om du har möjlighet är det ofta bättre att välja färsk fisk, som inte bara smakar bättre utan också ger fler fördelar utan de här potentiella riskerna.
Slutsats
Sammanfattningsvis visar den senaste granskningen att konserverade sardiner bär på vissa risker kopplade till kemikalieinnehåll och förhöjda halter av vissa ämnen. De är fortfarande ett bra sätt att få i sig omega-3, men det lönar sig att vara uppmärksam på vilka märken man väljer och inte överdriva konsumtionen. Genom att vara medveten om innehållet kan du njuta av den bekvämlighet som burken erbjuder, samtidigt som du tar hand om din hälsa.